fredag 30 maj 2008

Allt ljus på Upplands-Väsby

Ja, då har Sverige och Upplands-Väsby haft sin tid i solen. Den mest omfattande polisinsatsen i svensk historia kostade oss skattebetalare 25 miljoner och endlösa bilköer och försenade bussar.

Låt vara att det var FN som ställde en förfrågan till Sverige att anordna konferensen för att Sverige i det här avseendet är neutral mark. Svenska UD fick också bara sex veckor på sig att ordna det säkerhetsintensiva mötet.



Vad mynnade detta spektakel ut i då? Ja inte mycket mer än en rad olika fototillfällen för höga dignitärer att le i kapp, skaka hand och tala i stora ord. Detta är i och för sig inget nytt, de flesta besluten är redan tagna i förtid. Reinfeldt hade också innan konferensen försökt att dämpa förväntningarna för att det som nu har hänt, dvs. inte så mycket alls, inte ska se ut som ett gigantiskt misslyckande. Emellertid var Condoleezza Rice, Ban Ki Moon och Nuri Maliki samt mer än 100 länder och orgnaisationer på plats i Upplands-Väsby vilket ger stjärnglans åt Reinfeldt och åt Sverige. Så om inget annat var det bra PR. Men mycket har hänt i Irak det senaste året det ska man inte glömma.


"Irak har gjort framsteg efter det totala sönderfall som följde efter USA:s
invasion. Säkerhetsläget har blivit bättre. Men det är fortfarande långt
kvar till målet att Irak ska bli en stabil och demokratisk federal stat. Och
nu måste både Irak och omvärlden hjälpas åt för att förverkliga det målet."


Det är precis vad konferensen handlade om, att tillsamans göra något för att snabba på Iraks demokratiska utveckling. Att USA bär ansvaret för att mot gällande internationell lag invarderat och numera ockuperar

DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6

onsdag 28 maj 2008

Hög moral är dyra saker!

Amnesty International ger en mörk bild av läget för de mänskliga rättigheterna i världen idag. I sin årsrapport för 2008 växer en bild fram av länder och beslutsfattare med en tämligen korrupt moralisk kompass. Stater med högsvansföring var det gäller mänskliga rättigheter blundar för avsaknad för desamma när det går att tjäna sig en hacka.

Givetvis är det de stora mäktiga staterna som ska leda med gott exempel, men det är de som får minst sagt svidande kritik från AI. Tråkigt nog inte särskillt överanskande.

USA måste sluta stödja diktaturstater, stänga Guantánamobasen på Kuba och
hemliga fängelser runt om i världen och otvetydigt avstå från och fördöma tortyr
och övergrepp.Ett allt starkare Kina måste sluta avrätta fångar, överutnyttja
sin egen arbetskraft, ge sina medborgare press-, organisations- och
yttrandefrihet samt bistå till att stoppa övergreppen i Zimbabwe, Darfur och
Burma.Ett allt mäktigare Ryssland måste också tillhandahålla press-,
organisations- och yttrandefrihet, förbättra rättsväsendet, minska korruptionen
och se till att våldet upphör i Tjetjenien.


Det ser onekligen inte bra ut. Likt under kolonisationstiden kämpar stormakterna om marknadsandelar och råvaror, och i skyggan av profit väger inte MR tungt. Tyvärr.
Konsekvensen blir naturligtvis att när Väst sedan basunerar ut de universella MR för mindre nogräknade regimer världen över sker det med ett löjes skimmer av hyckleri.

Den som kaster första stenen....

Jan Telag

DN SvD Amnesty YLE NV SR DT HD

måndag 19 maj 2008

§1 Avfärda generaliseringar

Vid en första anblick kan sakernas tillstånd te sig simpla och självklara men skenet bedrar. Det finns alltid mer därtill. Faran med upprepade generaliseringar och förenklingar är att de tenderar att resultera i sociala axiom.

Generaliseringar är ett hinder för den personliga friheten då de riskerar att försvåra individens interaktion med samhället genom att resultera i en ständig kamp mot förutfattade meningar och stigmatisering. Generaliseringar är även ett hot mot demokratin då ”upplysta beslut” inte kan grundas på information som har sitt ursprung i förallmänliganden. Generaliseringar är kort och gott värdelösa. För förnuftet och folkets bästa - avfärda generaliseringar!

Vasomfolk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Blisomfolk


Många skriver till Vasomfolk. Vissa med ros andra med ris. Detta tackar vi för. Flest brev får vi dock från folk som vill va som folk. Därför har vi satt ihop en lista om hur gemeneman kan bli mer som folk.

Varje måndag åtta veckor framöver publicerar vi en punkt om hur du kan bli som folk du med. Denna folkhemliberala doktrin innehåller enkla knep för dig att bli mer som alla andra. Åtta paragrafer som hjälper dig att va som folk.

Vasomfolk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En pudel

Vasomfolk gör en så kallad pudel, men lovar bättring. Liksom flyget har vi blivit försenade, men till skillnad från flyget har vi goda saker i tankarna. Vår tidigare utlovade manifest till hur du kan bli mer som folk startar om igen. Från och med idag.

Vasomfolk - eller bli som folk åtmistone

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag 17 maj 2008

En satans baksmälla

Festen är över. Baksmällans värre sidor med huvudvärk, illamående och avskyvärd ångest kryper på. I Israels fall är det dessvärre inte ett dagen-eftersyndrom utan ett naturtillstånd.

Festen är över men problemen kvarstår som sagt för 60-årsfirandet är också en sorglig hågkomst för de palestinier som tvingats till flykt. Det är årsdagen av Al Nakba, av 41 år av ockupationsmakt, av våld, förtryck och inre motsättningar. Det har varit sextio år av kamp, men också framsteg och utveckling. Tyvärr bara för vissa av innevånarna.

Det är många som med SvD2 och GP vill hylla Israel som områdets enda fungerande demokrati. Det är sant att inget av de omkringliggande länderna kan skylta med några vidare framsteg på det området. Men det är inget vettigt skäl till att hylla Israels nuvarande system. Lika lite som det är ett vettigt att försvara Israels attacker på civila med att det finns andra palestinier som utför bombdåd eller att Israels grannar är onda.

Skulden för våldet i de ockuperade områdena ligger på Israel. De ockuperade områdena har ingen fungerande stat. Det finns ingen polis som kan ingripa. Det finns inget socialt skyddsnät som kan lindra desparationen, till stor del orsakad av det demokratiska Israels politik. Det är självklart att man kan och ska ställa högre krav på demokratier att agera till försvar för mänskliga rättigheter, till skydd för minoriteter och med försiktighet i hotfulla situationer.

Allt denna 60-årsdag står för bygger på en misstag - att folk skulle vara olika. Exkluderingen som en judisk stat innebar ett fruktansvärt misstag. Med myten om etnicitet inbakat i konstitutionen och religionen som statsangelägenhet omöjliggjorde demokrati genom att det omöjliggjorde jämlikhet.

Det kanske mest intressanta med firandet har inte varit de mängder av analyser av vad det innebär, vad som står på tur eller George W Bush löfte om stöd. Det har varit hur en så komplicerad konflikt kan få rutinerad skribenter och kolumnister att försöka komma med så enkla lösningar. Folk hade högre förvätningarna än så.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: GP Sydsvenskan DN SvD1 Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

onsdag 14 maj 2008

Den enes död den andres dubbla löner


Att arbeta med ekonomiska frågor på Landstingen eller Försvaret verkar inte ställa några höga krav på kompetens. Försvaret som, vi har sett och hört, har inte ansvarsfrihet utan ligger under försvarsdepartementets förmyndarskap. Vad det gäller Landstinget så verkar det inte finnas finansiellt utrymme för att höja lönerna för sjuksköterskorna, alla lever vi i strama ekonomiska tider.

Döm då om Folk blev en smula förvånade, nyfikna och intresserade över nyheten att vårdpersonal som ingår i Nordic Battle Group kan kvittera ut dubbla löner under sin beredskapstid, en från Försvaret och en från Landstinget.

"Nära 80 läkare, sjuksköterskor, veterinärer och tandläkare över hela Sverige kan helt lagligt plocka ut lön både från försvaret, landstinget eller annan vårdgivare. Vårdpersonalen är i de flesta fall tjänstledig från försvaret eftersom Nordic Battlegroup inte fått några utlandsuppdrag."
Någon någonstans borde reagera då dylika fadäser upptäck var och varannan vecka, och kanske borde det rekryteras personer som har en smula aning om vad det pysslar med då det i alla fall gäller offentliga medel som kunde användas till något mer konstruktivt.


Jan Telag

Intressant?

Media: SR Expressen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vänd andra kinden till...

På en division VII-match mot IF Stjärnan i samband med en straff, och vid ställningen 1-1 slog Livets Ord IF till; bokstavligen. Livets Ord spelaren, avvek från Jesus devis om att vända andra kinden till och gav en motståndare en rak höger vilket givetvis resulterade i ett rött kort och utvisning.

Man undrar bara vad detta kan innebära för spelaren på den yttersta dagen? Blir det rött kort återigen när chefsdomaren dömer?

Jan Telag

Intressant?
Media: Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Allting är inte relativt

Den infantila debatten om huruvida Albert Einstein skulle vara troende eller inte måste nu ses som vederlagt i och med hans brev till Eric Gutkind som går under klubban. Den mest inflytelserika vetenskapsmannen i modern tid bringar klarhet i sin ställning till religion när han säger att "För mig är Gud inget annat än ett uttryck för och en produkt av människans svagheter".

Inte heller hade han mycket till övers till tron på att judarna skulle vara Guds utvalda folk och således bättre än andra folk. "Och det judiska folket, som jag är glad att tillhöra och vars mentalitet jag känner djupt för, är för mig inte bättre än något annat folk". Kanske var det denna övertygelse som fick honom att tacka nej till att bli Israels president.

"För mig är den judiska religionen, liksom alla andra, ett förkroppsligande av högst barnsliga vidskepelser", skriver han i brevet.

Det är bara att hålla med Einstein och vasomfolk.

Jan Telag
Intressant?
Media: SvD CNBC Corren Guardian Telegraph DT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 13 maj 2008

Det nya arbetarpartiet!

Man behöver bara sätta upp fingret i luften för att känna av att folk är, minst sagt, förvånade över hur Alliansen sköter sådana hjärtefrågor som rättsväsende och försvar. Polisens dokumenterade oförmåga att sköta sitt arbete på ett, för medborgarna, acceptabelt sätt i kombination med åklagarnas minskade resurser är en utmaning som Alliansen hittils inte har tacklat. Att denna kris för statens våldsmonopol fördjupas under en borglig regering tyder på att Alliansen med Moderaterna i spetsen verkligen är det nya arbetarpartiet!

38 miljarder verkar inte köpa mycket försvar i Sverige numera. Kanske försvarministern och ÖB ska åka till Finland och se och lära för där verkar Kr/Euron räcka längre.

Jan Telag

Intressant?
DN1 DN2 DN3 DN4 SvD1 Svd2 Fokus
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 12 maj 2008

1984 - Du nya sköna värld

Effektivisering är det inte många som kan opponera sig emot, vem skulle inte vilja få ut mer för mindre? Dock finns det gränser; att helt ta bort vissa komponenter ur ett skede strömlinjeformar onekligen en organisation men kan kappast vara rätt var det gäller rättsväsendet.

Det sociala kontraktet mellan medborgaren och staten om att medborgarens frihet inskränks i utbyte mot säkerhet, som skall tillhandahållas av staten, har minst sagt brutits. De senaste månaderna har vi sett hur Försvaret misskött sig å det grövsta, med stor hjälp från inkompetenta politiker som inte kan bestämma sig för vad Försvaret ska ägna sig åt. Var det gäller polisen har de de lägsta förtroende siffrorna av landets myndigheter och inte har Engla-mordet fått förtroendet att öka. I skuggan av den verkligheten är det kanske inte ett så bra förslag att ge polisen mer makt.

Att ge polisen möjlighetet att dömma misstänkta brottslingar måste ses som ett utomordentligt misslyckande för staten. Faran i att samla för mycket makt hos en aktör är inte ny, särskillt att samla denna makt hos den mest misstrodda myndigheten i landet, som tillika inte kan sköta sitt nuvarande jobb på ett bra sätt verkar helt vansinnigt!

Men det ska vara frivilligt, alla brottsmisstänkta ska kunna säga om de vill
prövas i domstol i stället, säger Thomas Bodström.
Utrymmet för frivillighet när det gäller en brottsmisstänkt i förhållande till polismakten måste ses som en smula begränsat, polisen har nog en rad kort i rockärmen vad det gäller möjligheter till påtryckningar. Att det skulle vara frivilligt är naiv idioti.

Jan Telag

Intressant?
Media: DN DN2 SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

måndag 5 maj 2008

Tibetanska upprorsmakare

De där tibetanska upprorsmakarna till munkar har väldigt intressanta underkläder under kåporna.

Vasomfolk

Intressant?
Media: DN SvD1 SvD2 Metro Sydsvenskan HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

torsdag 1 maj 2008

Folk i alla länder, förena eder!


En dag som denna, är det inte dags att inse att klasskampen är död? Brandtalen under första majdemonstrationerna är inget annat än ännu en förenkling. Vi och dom, men i annat paket.

Folk är folk, oavsett inkomst, kultur eller utseende. Så enkelt, men ändå så svårt att förstå för vissa människor.

Vasomfolk

Intressant?
Media: DN, SvD1, SvD2, Sydsvenskan, HD, Trelleborgs Allehanda, GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,