lördag 23 februari 2008

Det är gränserna som är problemet


Kosovos självständighetsförklaring har orsakat panik på sina håll den gångna veckan, enligt DN. Skräcken över att en region skulle lyckas brytas sig loss och utropa sig självständig i denna tid i Europa skapar oro bland många. Oron är obefogad. För vad är det värsta som kan hända?

Egentligen handlar det om folk, stater och den föråldrade myten om ett folk - en stat. Nationalstaten är död. Den var egentligen död redan när den uppstod, eftersom konceptet bygger på ett konstruerat begrepp, etnicitet, och att alla med samma etnicitet ska bo hyfsat nära varandra. I alla fall ska det inte bo några som tycker att de tillhör en annan etnicitet mellan de som liknar varandra mer på något sätt. Då stöter man genast på patrull med nationsbygget.

I Kosovos fall handlar det inte om ett folk - ett stat, utan det finns klart gångbara skäl för att Kosovo ska få bilda en egen stat. Demokratins har visat sina mörkare sidor på Balkan och majoriteter har tyranniserat sina minoriteter. Religion, språk och härkomst har satts framför mänskliga värden. I just det här fallet har regeringen i Belgrad har inte bara misslyckats med att skydda den albanska minoritetens rättigheter, utan har aktivt bidragit och deltagit i förtrycket under många år.

För vissa ledare på annat håll är oron för effekterna av självständigheten högst befogad. Ryssland har redan långt innan secessionen av Kosovo gjort klart varför de är spak. Putin är livrädd att de år av förtryck av vissa minoriteter kommer att leda till att björnen förlorar land med viktiga tillgångar som olja, kol och mineraler. Där är Tjetjenien är det värsta exemplet.

Marocko, Storbritannien, Georgien, Azerbaijan, Grekland, Turkiet, Irak, Iran, Rumänien, Bulgarien, Makedonien osv. Det är många länder som inte helt har förstått demokratins grundprinciper och missat det där med att olikheterna förenar och stärker. En hel del ledare har panik av ett skäl. Av Europas 45, förlåt 46, stater så finns det secessionsrörelser i mer än hälften. Däremot har få av dem ett lika bra skäl som Kosovo för sin frihetskamp.

I grunden finns ju egentligen inget problem här ändå. För det värsta som skulle kunna hända är att vi skulle få en massa nya stater runt om i världen. Länder där människor förhoppningsvis skulle ha närmare till politiken, ökat inflytande och självbestämmande. Det skulle leda till ökad regionalisering eftersom de små länderna skulle vara mer tvungna att samarbeta för att överleva. Inom EU kan det ju absolut inte vara en stor sak där den fria inre marknaden ändå regerar. Det är viktigt att komma ihåg att det är inte människorna som är problemet, det är gränserna som förhindrar dem. Fast det är klart. FNs generalförsamling behöver då flyttas till en större lokal och ni vet hur markpriserna är på Manhattan nu för tiden.

Jöran Gemén

Intressant?

Bloggat: Jinge, Motbilder, Adrian Kaba,
Media: DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, Dagen, SVD1, SVD2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: