onsdag 14 maj 2008

Allting är inte relativt

Den infantila debatten om huruvida Albert Einstein skulle vara troende eller inte måste nu ses som vederlagt i och med hans brev till Eric Gutkind som går under klubban. Den mest inflytelserika vetenskapsmannen i modern tid bringar klarhet i sin ställning till religion när han säger att "För mig är Gud inget annat än ett uttryck för och en produkt av människans svagheter".

Inte heller hade han mycket till övers till tron på att judarna skulle vara Guds utvalda folk och således bättre än andra folk. "Och det judiska folket, som jag är glad att tillhöra och vars mentalitet jag känner djupt för, är för mig inte bättre än något annat folk". Kanske var det denna övertygelse som fick honom att tacka nej till att bli Israels president.

"För mig är den judiska religionen, liksom alla andra, ett förkroppsligande av högst barnsliga vidskepelser", skriver han i brevet.

Det är bara att hålla med Einstein och vasomfolk.

Jan Telag
Intressant?
Media: SvD CNBC Corren Guardian Telegraph DT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Gud är judisk hörsägen eftersom alla upprepar vad Moses trodde sig höra i öknen. Juderna vill ta ensamrätt och det är operation övertaling enda sen bronsåldern.
Andra folk viste att gudar och idoler är abstraktioner för att greppa sin värld.
Relativitet är att jämföra med något känt. I universum är allt i rörelse och man kan icke förvänta sig annat än relativa sanningar