fredag 30 maj 2008

Allt ljus på Upplands-Väsby

Ja, då har Sverige och Upplands-Väsby haft sin tid i solen. Den mest omfattande polisinsatsen i svensk historia kostade oss skattebetalare 25 miljoner och endlösa bilköer och försenade bussar.

Låt vara att det var FN som ställde en förfrågan till Sverige att anordna konferensen för att Sverige i det här avseendet är neutral mark. Svenska UD fick också bara sex veckor på sig att ordna det säkerhetsintensiva mötet.Vad mynnade detta spektakel ut i då? Ja inte mycket mer än en rad olika fototillfällen för höga dignitärer att le i kapp, skaka hand och tala i stora ord. Detta är i och för sig inget nytt, de flesta besluten är redan tagna i förtid. Reinfeldt hade också innan konferensen försökt att dämpa förväntningarna för att det som nu har hänt, dvs. inte så mycket alls, inte ska se ut som ett gigantiskt misslyckande. Emellertid var Condoleezza Rice, Ban Ki Moon och Nuri Maliki samt mer än 100 länder och orgnaisationer på plats i Upplands-Väsby vilket ger stjärnglans åt Reinfeldt och åt Sverige. Så om inget annat var det bra PR. Men mycket har hänt i Irak det senaste året det ska man inte glömma.


"Irak har gjort framsteg efter det totala sönderfall som följde efter USA:s
invasion. Säkerhetsläget har blivit bättre. Men det är fortfarande långt
kvar till målet att Irak ska bli en stabil och demokratisk federal stat. Och
nu måste både Irak och omvärlden hjälpas åt för att förverkliga det målet."


Det är precis vad konferensen handlade om, att tillsamans göra något för att snabba på Iraks demokratiska utveckling. Att USA bär ansvaret för att mot gällande internationell lag invarderat och numera ockuperar

DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6

Inga kommentarer: