fredag 25 januari 2008

Fyra bra saker att veta om kameror


Då var det dags igen. Diskussionen om övervakningskamerorna fortsätter. I Göteborg har debatten varit långdragen och under hösten har argumenten vandrat från vett till vanvett och tillbaka. Det verkar finnas en utbredd övertro på teknik, både bland GPs ledarskribenter och Göteborgs politiker.

Även om Foucault hade en del vettigt att säga så varken förhindrar eller hindrar kameraövervakning brott i särskild stor utsträckning. Det sa Brå's rapport i förra veckan och det säger sig självt. Och nu verkar även GP redaktionen förstå det.

För säkerhetsskull har Vasomfolk ändå satt ihop en liten lista för att undvika framtida missförstånd.

Fyra bra saker att veta om kameror
1. Kameror hindrar inte brott. Även om tekniken kommit långt finns det ännu inte kameror som hoppar emellan bråk, avbryter våldtäkter eller stör klottrare.

2. Kameror förhindrar sällan brott. Många av de som begår brott tänker sig sällan för.

3. Kameror är inte smarta. Kepsfenomenetet är ett omfattande problem när kamerorna inte är intelligenta nog att själva ändra vinkel om någon knickedick väljer att dölja ansiktet. (Och nej, att sätta kameror från motsatt vinkel är inte en smart lösning. Det är en värre kränkning av integriteten. Speciellt under kjolsäsongen.)

4. Kameror visar inte diskretion. Den som inte har något att dölja har ändå en rättighet till personlig integritet och anonymitet i det allmänna rummet.

Jöran Gemen

Inga kommentarer: