måndag 28 januari 2008

Demokrati - fast under kontroll


I kontrast till EUs ovilja att kommentera och agera mot Rysslands demokratiska förfall sätter nu Bryssel press på väljarna i Serbien. Istället för att erbjuda Serbien ett fullständigt associationsavtal enades Unionens utrikesministrar idag om att ge en tillfällig överenskommelse, bland annat med utbildningsutbyte och visumlättnader. Men den tillfälliga överenskommelsen gäller bara om det serbiska folket väljer rätt kandidat i presidentvalet på söndag.

För EU vill inte se Serbradikalernas vice partiledare Tomislav Nikolic vinna presidentvalet i den tredje februari. Det skulle inte passa den framtid EU har planerat på Västrabalkan och det skulle kunna få Kosovofrågan i gungning på allvar. Det är lite som med Hamas i Gaza. Det skulle inte vara så bra. Oavsett vad folket tycker.

Visst är Nikolic varken bra för Serbien, serberna eller för framtiden på Balkan. Och visst måste krigsförbrytarna fängslas och straffas. EU måste dock hitta andra sätt att påverka än att ställa ultimatum inför demokratiska val. Det får ju nästan EU att framstå som odemokratiskt och det vill vi ju inte.

Jöran Gemén

Inga kommentarer: