tisdag 22 april 2008

Folk som folk

Det makedonska flygbolaget Macedonian Air Transport (MAT) har förbjudits att flyga charterturister till Korfu i Grekland den här sommaren. Förra veckan fick MAT ett brev från det grekiska transportdepartementet som förklarade att man inte längre tillät flygbolaget att landa i Grekland med det namnet. Förbudet kommer nämligen av att Greklands regering är mycket grinig över att Makedonien heter just Makedonien. Därför ska inte Makedonien få vara med i NATO eller EU heller. Inte förrän de bytt namn.

Namndispyten grundar sig i ett missförstånd i bästa fall, ren och skär narcissism i värsta fall. Grekland har nämligen svårt att svälja att Makedonien heter Makedonien eftersom norra Grekland också heter Makedonien. Inte nog med det så menar Makedonien att Alexander den store var makedon, medan grekerna menar att han var grek från det traditionella Makedonien som var grekiskt, alltså inte FYROM, Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Dagens Makedonien alltså. På samma gång menar Makedonien att grekerna falskt försöker göra anspråk på att vara ättlingar till det traditionella Makedonien, men Grekland menar att makedonerna luras när de säger att de härstammar från Makedonien efter som Makedonien då var grekiskt och det är grekerna som har sitt arv därifrån, också.

Folk som folk. Ibland kan ett namn så lätt beskriva enkelheten i ett vansinne om ett påhittat problem.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: DN1 DN2 Sydsvenskan SvD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det handlar inte alls om Alexander den Store. Sådana tvister kan ventileras i akademiska kretsar, om FYROM vågar förlöjligas internationellt. Konflikten handlar om någonting djupare. Fyrom folk har alltid varit fiender till greker och hävdat att hela Makedonien är deras. Senast under det grekiska inbördeskriget (1946-49) har de slaktat en hel del greker för att rätta till demografin. De hävdar fortfarande att Makedonien är deras och i skolböcker publicerar kartor som beskriver den grekiska delen av Makedonien som ockuperat land (du kan få faktiskt bilder från USAs State Deparetment, om du önskar). Den grekiska regeringen har äntlingen lyssnat till folket. Vi hoppas att våra gränser skall förbli stängda för fyromianer och vi måste sluta investera i deras land.