måndag 21 april 2008

Hybris?

När någon i det romerska riket hade utmärkt sig som en enastående militär härförare hyllades denna med särskild offentlig ceremoni. En del i denna var en triumf parad genom Roms gator med Triumphator målad i rött, krönt i krans och klädd i den bästa togan. För att inte fältherren skulle drabbas av hybris på grund av all uppståndelse placerades en liten slav bakom generalen som viskade Memento Mori (ung. Minns din dödlighet).

En sådan slav skulle Sven Tolgfors kanske må bra av. Det verkar nämligen som vår försvarsminister har fått en släng storhetsvansinne när han så tydligt överskattar Försvarsmaktens förmåga. I moderaternas tidning Medborgaren säger han nämligen att han är "stolt över vår förmåga att exportera fred och säkerhet" och han menar att de internationella insatserna nära hänger samman med uppgiften att skydda Sverige.

Det kanske bara rör sig om tillfällig begreppsförvirring eller brist på hjärnstyrka, men idag är Sven igång igen i SvD att han gör vågen för de som deltar i "insatser för att exportera fred och stabilitet". Nu måste vi backa ett par steg.

Det är nämligen så att fred och säkerhet två väldigt olika saker. Båda två är visserligen stora och omtvistade begrepp, men det som är säkert är att fred är omöjligt att exportera. Säkerhet kan någon utomstående åstadkomma, men fred uppstår bara mellan parterna i en väpnad konflikt. En tredjepart kan underlätta processen, men aldrig framtvinga eller separat skapa fred i ett område som härjat av krig. Allt annat är bara uttryck för Kalla krigetromantik.

Frågan är då hur väl rustat Sveriges utlandsstyrka är för sådana här uppdrag. Eftersom Sven drar parallellen till Sveriges egna försvarsförmåga ser det inte helt lysande ut, varken för de som ska få fred av Försvarsmakten eller de som ska försvaras av den. För det säger ju sig självt att de är två ganska så olika uppgifter. Vettigare vore att låta soldaterna krigandet och överlåta fredandet till andra som är bättre på det.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: SvD DN HD
Bloggar: Militära reflektioner, Tokmoderaten, Wiseman
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Han heter Sten Tolgfors, inte Sven....... Bess Erwisser

Anders sa...

Fred kanske kunde bli Sveriges nya exportframgågn? På burk.