lördag 19 april 2008

Välregisserad missnöjesyttring

Kinesiska missnöjesyttringar mot Frankrikes president Nicolas Sarkozys kritik mot situationen i Tibet har idag kavlats ut över etern och tidningarna. Det är lätt att få känslan att de råder heta och äkta känslor bland folk i Kina om fransmannens nedlåtande uttalande. Det gäller att komma ihåg kinesiska missnöjesyttringarna är delar i av det kommunistiska propaganda maskineriet.

Allmänna protester på gator och torg förekommer visst i Kina. Ibland tar så många som hundratusentals upprörda och arga kineser till gatorna för att uttrycka sitt missnöje. Men det sker alltid med regimens goda minne, om det är något som regimen ogillar. Studenter får färdigtryckta plakat och ledigt från skolan. De sorteras in i demonstrations grupper vars ledare med sin visselpipa styr det folkliga missnöjet så att det blir lagom och välriktat. Det hela blir en välregisserad ritual med artikulerade slagord och inlärda protestramsor.

Mer spontana uttryck är inte lika populära. Det sköts oftast snyggt och effektivt, men ibland går det inte lika bra. Då dör kanske några, men ordning återställs. Alltid. Det finns nämligen inte plats för folkliga uttryck i folkrepubliken Kina.

Jöran Gemén

Intressant?

Media: SvD DN Sydsvenskan Politiken HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välregisserad? Hehe...NEJ! Det du ser är civiliserade kineserna som är ganska förbannat på fransmän. Om några dagar lär du ser förbannade kineser i Sverige som protesterar mot svenska media i Stockholm, Malmö, Göteborg. Om du är så naivt att tro det också är regisserad så är du out of date.
Kineserna i Sverige är trots allt ganska fredliga, men man vet aldrig. Det kan ju en eller fler galna kineser som inte har emot ta död på en eller fler DN anti-kina reporter...

vasomfolk sa...

Det var ganska hårda ordalag. Och ganska överdrivna hoppas folk på denna blogg. I vilket fall så verkar inte idéen om demokrati, fri media och åsiktsfrihet smaka för dig heller.

Folk har varit i Kina och har dessutom haft nöjet att se de fria uttrycken av irritation. Ett exempel var de anti-amerikanska demonstrationerna efter USAs bombning av den kinesiska ambassaden i Belgrad. Åtskilliga tusentals människor tog till gatorna för att visa sitt missnöje. Med all rätt, absolut. Men det var inga fria åsikter som uttrycktes som avvek från regimens linje direkt. Det var lagom arga studenter och lagom mycket sten mot USAs ambassad.

Låt folk va som folk och ha olika åsikter utan att riskera något värre en hård diskussion.