tisdag 26 februari 2008

Det beror inte på hur man räknar

Skatteverket har tagit emot uppgifter om ett hundratal svenskars banktillgångar i Liechtenstein och det utreds nu av Skatteverkets utlandsenheten skriver Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand idag på DN debatt. Totalt rör sig det "internationella skattefelet" om cirka 46 miljarder som har undanhållits det svenska skatteverket.

Klart skatten ska drivas in och de som gömmer undan pengarna ska straffas. Det är dock lite lustigt att inte ens GDn för Skatteverket kallar fusket för vad det verkligen är - förskingrat från allmänheten, stulit från de gemensamma resurserna eller stulit folks inbetalningar.

Det här handlar om inte pengar och inte om hur man räknar. Tycka vad man vill om skatt, men vi har gemensamt kommit fram till att vi ska ha det här skattesatsen och att alla ska vara med och betala den. Demokrati fungerar så, den kommer med rättigheter men också skyldigheter.

Bidragsfusket och skattefusket går nämligen hand i hand. Båda kommer av misstro och bristande ansvar och båda är brott mot den gemensamma kontraktet. Folk vet knappt vad ansvar betyder längre. Om ändå fler visste vad att göra rätt för sig innebar skulle systemen fungera bättre. Istället är devisen att ta sig rätt och de flottiga korvfingrarna roffar i närmaste bidragshög. Samtidigt har folk som getts förtroendet att styra systemet inte några som helst planer på att följa de beslut de själva varit med och fattat. Det har skapat en kultur där det är gångbart att lyfta bidrag bara för att det går och smita skatten för att andra gör det.

Det må vara hänt att det inte längre finns underlag för samhällskontraktet som det ser ut idag och att gällande lagar bör ses över, men beslutet måste fattas gemensamt. Tråkigt för några så blir det garanterat skatt även i det nya system som förhandlas fram. Ansvar och skyldigheter kommer som på posten med alla typer av sociala kontrakt som ger några former av frihet och garanter för rättigheter. De hör ihop. Oberoende på hur man räknar.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: DNDebatt SvD DN SR
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: