tisdag 5 februari 2008

Hollywood + Kreml = sant


Kriget mot terrorismen är som bekant ett krig för frihet; i alla fall om man får lita på dem som bedriver det. Att det utifrån den premissen stifta lagar som, bästa fall, kringskär den lilla frihet människan fortfarande har kvar eller, i sämsta fall helt avlägsnar friheten och i dess ställe sätter kontroll är dagliga företeelser. Alltid är det någon som inte tycker som du inte heller tycker att dina åsikter inte är relevanta eller kanske rent av skadliga.

Situationen låter alltför bekant, men är inte hela den arsenal som makthavare använder sig för att skapa en ”illusion av säkerhet”. Vidare kan den som har den högsta makten, och som då troligtvis undviker kraftiga sanktioner om denne får krypa till korset, bara ignorera lagstiftning, kalla a för b eller använda en lag för att göra någons smutsgöra. Detta är vad som händer i vårt stora grannland i öst.

När Rysslands milt sagt stagnerande demokratiska utvecklig i kombination med ökande storpolitiska ambitioner kryddas med en rejäl nypa realpolitik tillagas en middagsbuffé där klassiska rätter som yttrandefrihet, opposition, den öppna dialogen och utbytet av idéer får ge plats åt saftiga biffar drypande av köpkraft och en sås på fornstora dagar. Så goda och mättande dessa biffar är, inte bar för magen utan också för ögat!

Vad har detta med Hollywood att göra? Jo, när Ryssland vill vara med i WTO-klubben måste den nu så bekanta upphovsrättslagstiftningen upprätthållas så att inte amerikansk film och musik piratkopieras och sprids från Ryssland. Må så vara om det inte var så att tusen och åter tusen av, inte bara Rysslands medborgare är besittare av film, musik, böcker och annan mjukvara som inte har betalats och registrerats enligt konstens alla regler. Då inte minst dissidenter! För vad gör det om statsmakten inte hittar några rykande revolvrar hos dem som befattar sig med ”statsfientlig verksamhet” för alltid hittar man en mp3-fil någonstans och saken är biff; brott mot upphovsrättslagen! Personer grips och materiel konfiskeras i väntan på ett åtal som aldrig kommer.

Ju fler lagar som stiftas, ju fler brottslingar skapas och då inte alltid av den sorten som det var tänkt från början.

The End

Jan Telag

1 kommentar:

Johan sa...

Och ju fler brottslingar som skapas, desto mer kontroll behövs. Det blir en praktisk cirkel det där.