tisdag 26 februari 2008

Mental Mengele


Det råder en smula bisarr debatt inom det amerikanska psykologförbundet APA, rörande frågan om psykologer bör vara med i förhör med misstänkta terrorister. Den så kallade OIG-rapporten som det amerikanska försvarsdepartementet lyfte hemligstämpeln på 18 maj 2007 visar på den centrala roll som psykologer haft i utformandet av, och deltagandet i, brutala förhörsmetoder av misstänkta terrorister. En rad yrkesgrupper och dess organisationer berördes av avslöjandena och tog således avstånd från metoderna och meddelat att ingen medlem få delta i förhören; utan just APA.

De brutala förhörsmetoderna bygger på en metod kallad SERE (Survival, Evasion, Resistance och Escape) som har lärts ut till amerikansk militär i händelse av tillfångatagande. Sedan 2002 har dessa tekniker lärt ut för det omvända syftet. De två psykologer som utpekats för att utvecklat metoden har startat eget (Mitchell, Jessen and Associates) och lever gott på att lära ut tortyrmetoder till den amerikanska armén.

När OIG-rapporten såg dagens ljus kokade det i medlemsleden och till APAs konvent två månader efter föreslogs det en resolution om förbud för dess medlemmar att deltaga i förhören. Resolutionen avslogs med motiveringen: APA kan intyga om att psykologi har en betydelsefull roll i att främja användandet av etiska förhör för att skydda de fängslade och underlätta kommunikationen med dem.” (sic!) APA tog fram egna rättesnören och undvek således ett förbud.

Det finns inga offentliga bevis på att någon psykolog har försökt stoppa övergrepp som deras befäl gett order om, och ändå har både övergrepp skett och psykologer närvarat!

Undrar om de hade läst rapporten?

Jan Telag

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Vansinne! Rent och rött vansinne! Tortyr kan aldrig vara acceptabelt. Under inga som helst omständigheter.