torsdag 7 februari 2008

Med en falskt känsla av otrygghet


Så var det dags att spärra av någonting igen. Något mystiskt hade hittats i Göteborg. En bomb, tänkte någon. Det säkra före det osäkra, tänkte polisen och sköt.

Även denna gång var det någonting annat än en bomb. Vad vet polisen inte eftersom föremålet enligt polisens presstalesman Frans Dahlén var så pass förstört att det inte går att säga vad det är.

Den svenska polisen har de senaste åren varit mycket sysselsatta med att spärra av och skjuta sönder diverse saker. Vid en första anblick kan det kännas tryggt att någon gör något. Att det finns folk som ringer in och folk som spärrar av och skjuter sönder.

Tittar man en gång till ter det sig annorlunda. Först och främst kanske det går upp för en att det faktsiskt bara rör sig om en vanlig kvarglömd plastpåse eller ett paket med en dildo. För det andra blir det uppenbart att det rör det sig om något mycket värre än bomber - rädsla.

Bakom varje bomb som uppmärksammas döljer sig en utspridd rädsla för vår och vårt samhälles säkerhet. Där finns en person med rädsla iaktar varje paket, påse och människa med skräck för vad de kan hysa. De vet ju hur folk är och att de inte går att lita på. Terrorister, kriminella gäng och andra skurkar kan mycket väl ha valt deras trapp som utgångspunkt för en blodigt våldsdåd.

Det är därför bättre att ta det säkra före det osäkra och handla innan det är försent. Det är så lätt att bli lurad, både av sig själv och andra. Skenet har ju en förmåga att bedra. Så är det också med trygghet. Och med faror för den delen.

Jöran Gemén
Andra exempel på bomber de senaste månaderna:

Inga kommentarer: