söndag 24 februari 2008

Gentjänster är sentjänster

Odenbergs utnämning till chef över Svenska Kraftnät kom tyvärr inte som någon tråkig överraskning. Det kom naturligtvis inte som någon överraskning alls. Det hela var uppgjort innan Odenberg officiellt avgick som försvarsminister.

Det hela är inte bara förbannat omoraliskt, oprofessionellt och odemokratiskt. Värre är naturligtvis att Reinfeldt och Moderaterna har lovat bättring för att sedan köra samma rövare och till råga på allt försöka mörka det hela. Värst är att ingen tänker göra något åt saken.

Folk hade nämligen ett förtroligt samtal med en moderat riksdagsledamot från Skåne för en tid sedan. Han tyckte om öl och om att prata. Det han sa gav kalla kårar, mest kanske för den självklarhet han uttryckte det på. Han menade att den här typen av utnämningar var standard förfarande och att de många gånger gjordes upp över blockgränserna med Socialdemokraterna. Vissa gånger var det gentjänster andra gånger som brickor i spelet om politiska frågor.

Mönstret är ju lätt att känna igen. Det var ju inte första gången en politiker blev tillsatt för sin politiska läggnings skull. Tillsättningen av Henrik Landerholm som ny generaldirektör för Folke Bernadotte Academy är ett färskt exempel. Problemet är också familjärt. Politikerna tjänar på det rådande systemet och därför vill ingen röra det. De som försöker knuffas snabbt undan genom en maktmanöver eller ett uppdagat tjänstefel. Det går aldrig att lita på den med rent mjöl i påsen.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: DN1 SvD DN2 Länk till SR
Andra om skandalen: Schlaug Slutstadium Seven Queervegan Jinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att folk utbyter tjänster kan knappast komma som en överaskning. Problematiken i politiken är att logrolling sätter demokratin urspel då väljarna inte vet vad deras röster innebär när det väl kommer till kritan, inte bara för att beslut köps och säljs utan också för att det sker bakom lycktadörrar.

http://userpages.umbc.edu/~nmiller/RESEARCH/LOGROLL.htm

vasomfolk sa...

Tack för den visa kommentaren och den intressanta länken.

Vasomfolk
- Som alla andra