tisdag 8 juli 2008

En dålig idé är fortfarande en dålig idé

Sverige är inte USA när det kommer till politik, och tur är väl det. Inte har folk tid med att sitta och titta på när allskäns TV-nyheter sitter och diskuterar vilket kakrecept det presumtiva första damerna presentarat är bäst. Emellertid finns det politiska företeelser som smyger sig över till Sverige från det stora landet i väst. Denna gång är det de bloggarnas inflytande på på den politiska agendan.

Naturligtvis är det FRA debatten som har aktualliserat diskussionen om bloggarnas makt. I fallet med FRA lagen har minst två aspekter lett fram till att bloggmakten har kommit upp till ytan.

1. Alliansen, eller oppotionen för den delen, trodde inte att lagförslaget skulle skapa så stora protester. Att de lade debatten och omröstningen på sommaren och vid under fotbolls EM fick inte den avsomnande effekt på det svenska folket som de hade hoppas på.
2. De som har mest att förlora på FRA lagen och de som har mest insikt om vad detta innebär är just samma grupp människor som är bloggare.

Så naturligtvis blev det en bloggstorm mot regeringensförslag, och det hjälpte inte till att bl.a massmedias meddelandeskydd upphävs vilket gjorde att hela den massmediala arsenalen mobiliserades. Ack så illa detta sköttes av Alliansen; men de har ett motvapen... Karl Rove!

Kanske det mest celebra besöket i Almedalen måste vara Karl Rove som fick Bush d.y vald till president inte en, utan två gången. Vare sig man håller med om politiken måste det ses som en oerhör bedrift. Karl har med sig en del tips till Alliansen just rörande FRA frågan; de måste lära sig hantera bloggarna och den information som sprids på nätet. För som så Tolgfors säger:
"- Jag tror att diskussionen med yngre människor på nätet är viktig för framtiden, säger Sten Tolgfors" Insiktsfullt!

Bloggarnas makt eller ickemakt så har Alliansen fått en regäl käftsmäll. Att de unga i större utstreckning är kritiska mot FRA lagen medför givetvis att borgligheten har skutit sig i foten, för vart ska de hitta sina nya röster inför valet 2010? Vänstern har givetvis inte missat detta tillfälla att basonera ut att de ska riva upp lägen om de kommer till makten. Men de talar tystare om att de lade att sossarna lade fram förslaget redan 2005.

Det verkar som 2000-talet har medfört sig kapitalistisk kommunism i Kina och liberal diktatur i Sverige. Alla är lika med vissa är likare än andra...

Jan Telag

SvD SvD2 SvD3 SvD4 Expressen Expressen2 Expressen3 Expressen4 E24

Inga kommentarer: