fredag 18 juli 2008

Varför all denna demokrati helt plötsligt?

Demokratiutredningar, referendum och personvalsreformer, många är åtgärderna för att locka medborgaren att ta del i det politiska livet. Röster, från alla riksdagenspartier, har hörts om att medborgarna inte lika aktivt agerar på den politiska arenan, detta har synts i partiernas minskade medlemsantal, valdeltagandet har sjunkigt, om än från en internationellt högnivå, samt de ungas minskade kunskaper i politik m.m.

Kraven på att något måste göras för att vitaliseras den svenska demokratin har varit höga, och högljydda. Som ett led i detta revatiliserande fick demokratiutredningen fick ett tilläggsdirektiv (dir. 1998:100) om att studera det låga valdeltagandet och föreslå åtgärder för att öka medborgarnas delaktighet och engagemang i det demokratiska systemet.

Precis; för att "öka medborgarnas delaktighet och engagemang i det demokratiska systemet."

Vad händer nu när denna delaktighet tar sig uttryck i hatet mot Lex Orwell? Inte sitter Alliansen och klappar händerna och hurrar då medborgarna har ökad sitt engagemang ordentligt. Nej, nu är det ett problem som sopas undet mattan med att det har förekommit oklarhetet, felaktigheter, otillräcklig debatt, och otillräcklig information om lagens förträfflighet. (sic!) Eller kanske det är så att de har fel!? Den största delen av befolkningen (de som onekligen kommer att drabbast hårdast av lagen) anser att lagen är befängd. Med andra ord har demokratin gett Alliansen en redig blåklocka!

"Vi anser att det är angeläget att pröva hur en förstärkning av personvalsinslaget kan ske, så att företrädarna får ett klart och tydligt samband med sina väljare." Detta kan man läsa på Moderaternas hemsida, men frågan om inställningen till personvalet måste ses som en smula luggslitet. För när ledarmöternas egna övertygelser går stick i stäv med partilinjen väger den enskilde riksdagsledarmotens "tydliga samband" med väljarna intet.

Mycket märkliga ting har hänt inom den svenska partipolitiken den senaste tiden. Främst från borligt håll; polisens förfall, försvarets förintelse, kriminalvårdens problematik, den totalitära inställningen till den personliga integriteten, kontrollen över nationens säkerhet ges till datanördar på bekostnad av allt som ligger liberalerna varm om hjärtat.

Fan, Folk är beredda att hålla med om att Moderaterna är det nya arbetarpartiet!

Jan Telag

Sydsvenskan Expressen Expressen2 Aftonbladet SvD DN GP

1 kommentar:

Anonym sa...

Fy faan vilket dravel...