onsdag 5 mars 2008

Angående proportionerna

Det vibrerar i bloggsfären. Läget i gaza upprör tydligen folk och det är bra. Många har också skrivit till Vasomfolk, men det verkar råda en viss förvirring i leden.

Israels handlande är inte försvarbart med argument som baserar sig på att landets grannar är dumma. Godtyckligt våld mot civila är inte försvarbart på något sätt för någon sida. Ett brott blir inte ett försvar bara för att andra gör lika fel. För det är ett brott, mot folkrätten, sunt förnuft, rim och rason, att kollektivt bestraffa folk för att de anses tillhöra samma grupp.

Gazas påstådda självstyre är inte heller ett vettigt motargument. Gaza står, och har stått, under Israels strikta kontroll. Israel kontrollerar gränserna, kusten och luftrummet. Israel övervakar innevånarna och inskränker deras rättigheter. Vad ger det för känsla av trygghet och självbestämmande?

Om diskussionen ska kretsa kring religion och påstådd etnicitet istället för vad det verkligen gäller, ekonomi och politisk makt, så är det klart att vi fastnar på sandlådenivå med generaliseringar och stereotyper som argument. Under tiden dör folk som helst av allt bara vill ha fred.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: Sydsvenskan Metro SvD1 SvD2 DN1 DN2 Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

BAKGRUNDEN TILL (MUSLIMSKA) "PALESTINIERS" HAT AV ISRAEL:

Ursprungligen kommer all islam, och de ursprungliga muslimerna från det som idag utgör saudi-arabien, muslimerna dödade och tvingade alla folk i mellanöstern till islam, via straffskatter och via diskriminerande dhimmi-lagstiftning. Islam är en rasistisk och hatisk religion, i synnerhet mot judar, kristna och hinduer samt buddhister, de senare anser man vara lägre stående än djur, och avgudadyrkare - kuffarun - som ska avrättas eller konvertera till islam. Kristna och Judar hatar man med raseri, för att de vägrade att godkänna en analfabet till arab - muhammed - som deras profet. I Hadith, muslimers motsvarighet till apostlagärningarna, står med rätt motbjudande uttryck muslimers och islams syn på judar - som apor. I ett utdrag av Hadith, som lästes upp av imamen i moskén på södermalm härom året, finns att läsa om domedagen och hur stenarna och träden kommer att tala med "allah" och säga: "O Gud, det står en jude bakom mig, döda honom!". Detta var 1300 år innan staten Israel fanns. Muslimer är det mest motbjudande som finns, de spelar på Västerlandets humanism och välvilja, men egentligen vill de utplåna allt och ersätta det med sin hatiska och medeltida "religion". DETTA ÄR BAKGRUNDEN TILL MUSLIMERNAS HAT AV ISRAEL. Svenska vänsteridioter köper dock muslimernas propaganda med hull och hår. Undras bara hur länge denna bloggs upphovsman får leva, när islam tar över Sverige - jag anar inte särskilt länge: muslimer och islam HATAR allt vad HBT, feminism, ateism och socialism heter. Ironiskt, Lenin kallade sådana som ni för "nyttiga idioter".

Johnny sa...

"Israels handlande är inte försvarbart med argument som baserar sig på att landets grannar är dumma".

Och på vilket sätt skulle Israels handlande inte vara det? Palestinska militanta grupper attackerar civila israeler varje dag. Dom har på några år avfyrat över 7000 raketer mot civila israeler.

Det anser du vara fullkomligt ointressant, och berättigar inte Israel till att attackera dessa grupper?

Det saknas logik i ditt resonemang. Palestinierna får attackera israeliska civila under åtta års tid ifrån gaza, men Israel får inte som försvar attackera dessa palestinska militanta grupper?

vasomfolk sa...

Replik till Anonym:

Återigen dessa horder med argument som baseras på generaliseringar, fördomar och stereotyper. Att folk inte tröttnar. Vasomfolk orkar inte brottas med dina anklagelser om Muslimer som homogen grupp. Ditt angrepp på omkring 1,2 miljarder människor äter sig ganska bra självt.

Det är intressant att ditt historiska utspel. Det är fruktansvärt och oacceptabelt det som gjorts och görs i religionens namn och det gäller alla sidor. På vilket sätt skulle händelser i religionens namn för 1000 år sedan ha relevans idag?

Dagens muslimer har väl lika mycket gemensamt med forntida araber som dagens greker med antikens greker. SAmma gäller västeuropeerna och de forna korsriddarna. Tur är väl det annars skulle våra kristna förfäder ha satt oss på pottan rejält.

vasomfolk sa...

Replik till Johnny:

"Israels handlande är inte försvarbart med argument som baserar sig på att landets grannar är dumma."

Ledsen för missförståndet, men detta gällde teokratierna ooch diktaturerna i området som kom upp i en kommentar tidigare. Som folk mest fördömer även vasomfolk raketbeskjutningen av Israels civila. Som det står i meningen efter:

"Godtyckligt våld mot civila är inte försvarbart på något sätt för någon sida. Ett brott blir inte ett försvar bara för att andra gör lika fel."

Det är inte alls ointressant och naturligtvis måste man agera mot de kriminella grupper och personer som är ansvariga för de här brotten. Det är inte problemet. Problemet är alla andra som straffas tillsammans med dem. Det gäller inte bara de direkta våldet som utövas med militära medel, utan även andra straff som avklippt elförsörjning, begränsad rörlighet och ekonomiska förluster.

Harry Harrysson sa...

På tal om dumhet: för drygt två år sedan lämnade varenda jude Gaza, de skänkte, även med hjälp av pengar från amerikanska judar och Bill Gates, toppmoderna växthus och många araber arbetade där och visste hur de skulle skötas. De lämnade också en väl fungerande och lönande industriby för fortsatt bruk av araberna där. UNDER ANSVAR.

Gazanerna fick löfte om iordningställt flygfält, bra hamn, bara de visade att de inte skulle användas för terror. Allt UNDER ANSVAR.

Utanför Gaza finns gasfyndigheter värda 4 miljarder US$ som Israel har lovat handla från. Om terrorn slutar.

De har ungefär samma storlek och folkmängd som Singapore. Hur det utvecklas beror helt och hållet på folk och ledare där.

Hade det gått som Sharon hoppades hade en mönsterstat kunnat utvecklas, och sedan hade samma metod använts på resten av de palestinska områdena.

Hur det gick - ja, vem är det som är dum med alla möjligheter de hade? De slog sönder allting, kan inte ens odla grönsaker för eget vitaminbehov, de sålde en del av resterna av växthusen till Egypten medan gränsen var nere.......

Anonym sa...

I sitt rådgivande yttrande från juli 2004 förklarar Internationella domstolen att Israel har en rättighet och skyldighet att svara på urskillningslösa och våldsamma handlingar mot dess civil befolkning. Domstolen drar dock slutsatsen att Israel inte kan använda sig av rätten till självförsvar när hotet kommer från ett territorium inom dess kontroll såsom ett ockuperat territorium.

http://domino.un.org/unispal.nsf/9a798adbf322aff38525617b006d88d7/f3b95e613518a0ac85256eeb00683444!OpenDocument

Anonym sa...

Vilka skitkommentarer du har fått på denna postning!

Varenda en av dem är belönad för att sitta och sprida skit på bloggar för att avleda uppmärksamheten från israels blodbad på ett område där 60% av befolkningen är barn!