onsdag 26 mars 2008

Ingen ska få tystas

På måndagen angreps ännu en journalist efter mordet på en man i Bergsjön i Göteborg i fredags. Det är mycket bekymmersamt, säger Ylva M Andersson som är redaktionschef vid TV4 Göteborg. Det är mycket värre än så. Det är rent ut sagt livsfarligt samhällsunderbyggande.

Det är viktigt att komma ihåg att det är ett av de allvarligaste hoten mot demokrati och rättsstaten som utspelar sig. Att hota och attackera poliser, brandmän och ambulansförare visar att det inte finns respekt för varken samhället eller folk som lever i det.. Att hota och attackera journalister är än värre. Det är en direkt attack mot en grundstomme, yttrandefriheten. Det skrämmande.

Det värsta är att det indirekt är folk som tystas. Allmänhetens åsikter och intressen dölj och kvävs genom attackerna. Om dessa grupper vågar sprida skräck bland journalister på ljusan dag bör vi dessutom fråga oss vad de vågar göra på natten mot gemeneman i sitt kvarter. Folk håller då hellre tyst. Små öar med kriminell auktoritet ersätter samhällets ordning och påstådda jämlikhet inför lagen. Det är ju skitläskigt.

Det är inte som en del bloggare vill mena, att det här skulle ha med invandring eller utländsk kultur att göra. Det har endast med brottskultur att göra. En brottskultur som har växt fram och legitimerats av föräldrar, skola, samhällsfunktioner och, inte minst, media självt. Varje gång GP eller någon reporter från en annan blaska rådfrågar en kriminell ledare eller skriver ett djuplodande, kvasi-glorifierande, reportage om det hårda livet i gängen, legitimeras de. Bit för bit, en efter en. Kort och gott - det är riktigt bekymmersamt. Och allvarligt för den delen också. Det syntes i Bergsjön de senaste dagarna.

De kriminella gängen måste bekämpas. De hotar mer än bara rättsordningen. Det krävs det en seriös kraftsamling och inte bara en polisiär insats. Problemen ligger mycket djupare än så. Det krävs åtgärder och insatser på flera fronter och över hela landet.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: GP SvD1 SvD2 DN Metro Sydsvenskan Sydsvenskan2 HD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Magnus sa...

Du har fått svar på min blogg nu. Jag missade dock kommentera ditt felaktiga antagande, att religion kan vara privat i (det som är mainstram) islam. Du får gärna följa upp...

-

Här påstår du att inte explicit mot Sverige i våld uttryckt hat har med kultur eller invandring att göra, utan med mediernas budskap, skolors undervisning samt föräldrar (invandrade såna? Invandrade föräldrar är enligt utredningar som gjorts mindre radikala än barn och barn-barn).

Du har exemplet att GP vurmar för kriminella gäng. Kan du ge konkreta exempel? Jag hävdar att det är tvärtom. De har både journalistiskt samt på deras ledarsida -- d v s den politiska delen av tidningen som säger vad tidningen anser -- varit tydliga med att dessa gäng inte är acceptabla, och i synnerhet har GP officiellt på ledarplats sagt att de kriminella gäng måste krossas, inte bara motarbetas!!!

Hur kan du ha så fel i det enda exempel du ger?

Vidare är själva ditt resonemang ologiskt, eftersom du ger skulden för våldet på ett inte tillräckligtt starkt motstånd mot det. Det blir en omvänd skuldsituation som inte är acceptabel på något sätt eller i något sammanhang. Men den sortens skuldbeläggande är iofs oerhört vanlig i dag, där s k "mångkultur" till varje pris ska försvaras (om den minoritetskultur man försvarar har drag av det vi inte accepterar så ges de som kritiserar de inslagen skulden för att de finns, såsom t ex att radikal islam av mångkulturivrare helst skylls på dem som kritiserar radikal islam, och inte på det radikaliserade islam, vilket vore rimligt).

(Jag blev på universitetet stigmatiserad bara för att jag ansåg att det var okej att ha förbud mot slöja i skolor, och det trots att i kursen ingick litteratur om problem med förtryck inom kulturer.)

Nu vill jag gärna att du även ger andra ecempel, t ex hur skolan har skapat våldet. Jag kan faktiskt alls begripa vad du syftar på.


Naturligtvis är inte gängvåld detsamma som- eller legitimerat av islam. Din kunskap om islam är dock med tanke på det jag hittills sett obefintlig. En kulturell bakgrund i hårda länder med värderingar vi inte accepterar i Sverige kan förmodligen innebära kulturkrock och, genom den uppdelning av samhället som då följer, en utveckling mot parallella lagar där kriminella gäng i faser av sådan omstrukturering, under upplösandet av den enhetliga rättsstatren, m h a fysisk styrka och makt torde kunna spela en roll.

Med tanke på det du skrev om att media och skola är skyldiga till våldet tror jag att du fortfarande är rätt "lost". Ska skolan vara hårdare och mer auktoritär? ...eller inte? Och hur vet du vad skillnaden blir, med avseende på samhällsutvecklingen, mellan det av dessa två alternativen -- mer eller mindre auktoritär skola -- du föredrar?

Det finns förresten inget enkelt svar på valet av de två alternativen, men kultur är centralt för samhällsutvekling och föreställningen mångkultur där olika oförenliga vörderingar lever tillsammans i harmoni är en myt.

Jag tror ändå du börjat en resa mot större insikter, och jag håller med om en hel del av det du skrev här.

Försök gärna att basera det du skriver på fakta och sådant du kan exemplifiera konkret.

/MVH, Magnus


PS. Petitess: Då du skrev "livsfarligt samhällsunderbyggande". Ska nog vara samhällsundergrävande.