måndag 10 mars 2008

Ett ståndaktigt moraliskt ställningstagande


Så har det hänt igen, en bibelviftande moralens väktare har blivit blir påkommen med byxorna nere. Är det inte en republikans senator som greps på en flygplatstoalett misstänkt för oanständigt beteende mot en polisman så är det en brittisk överklasspolitiker som hittas med blöjor i en XXXL lekhage med en napp i munnen.

Kan det vara så att skriker högst också har mest och dölja som Nationalteatern en gång sjöng? Det verkar emellertid inte som att de som predikar återhållsamhet och fromhet samtidigt som de pekar finger och fördömer andra människors normala mänskliga beteenden själv är utan synd.

Det finns många anledningar att tvivla på dem som säger sig inneha den absoluta sanningen, vare sig det gäller samhällsskick, sexuell moral eller kärnfamiljens dygd. Inte bara för att många av dessa demagoger uppenbarligen inte kan leva upp till vad de anser att andra ska straffas för att det gör, utan också utifrån att moral är föränderlig. Vad som är moraliskt igår är det inte idag men det som är moraliskt rätt idag kanske inte är det i morgon, för att inte tala om den kulturella geografiska aspekten.

Media: NYTimes, Guardian, Aftonladet, DN, SvD,

Jan Telag

Inga kommentarer: