lördag 8 mars 2008

Bäst att sköta sig

Asylpolitiken föreslås bli en Moderat profilfråga. Det är Migrationsminister Tobias Billström som vill göra det till ett ämne ett vinnande ämne i nästa val. Skärpta försörjningskrav men även om arbetskraftsinvandring och en gemensam EU-politik ligger i potten på Moderaternas resonemang.

I grund och botten är det utmärkt förslag. Inte förslaget i sig, men att en saklig debatt tar fart och förs in i parlamentet. Tycka vad folk vill om invandringen och gränserna för den moraliska skyldigheten att ta emot flyktingar, en nyanserad och avvägd diskussion behövs inte minst på grund av riskerna med att inte ha den. Det går inte att tiga frågan till tystnad utan att riskera att något populist eller extremistparti lyckas ta sig in i riksdagen med ett patent på ämnet. Ungefär som Pia Kjærsgaard har gjort i Danmark där hon nu skyller allt från de hårdare vinterstormarna till dyrare Tuborg på invandringen och de andra tvingas spela på hennes planhalva.

Alliansen splittring avtar också i frågan vilket är en signal om att det verkligen ligger något bakom Moderatens utspel. Folkpartiet pinsamma försök till folkvänlig xenofobliberlism försöker man nu glömma och gömma med en mer human approach, men stöder ändå tillsammans med Centern det förlag som Kristdemokraterna lade fram i torsdags. Modellen liknar någon slags kravprofil där en laglydig asylsökanden med fast jobb ska kunna få stanna i Sverige, trots avslag på asylansökan.

Det är tråkigt att den som sköter sig och gör rätt för sig sparkas ut, medan de som bär sig illa åt får stanna kvar menar Kristdemokraten Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd.

Det är självklart idiotiskt att skicka tillbaka folk som bott i Sverige många år i väntan på beslut och skaffat sig ett nytt liv här under tiden. Det är dessutom rimligt att ställa vissa krav på den asylsökanden som inte uppfyller asylkraven, men ändå vill stanna. Frågan återstår - vad innebär det med att sköta sig? I Kristdemokratens ögon kanske det innebär högmässa på söndagarna. Jag är ledsen, men jag har fortfarande svårt att ta ett parti som måste deklarera sin religiösa tillhörighet i namnet på allvar.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: SVT SvD Metro Helsingsborg Dagblad Dagen SR1 SR2 Sydsvenskan
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: