torsdag 20 mars 2008

Bollen är rund

Kina har idag för första gången erkänt att protesterna mot regimen har spridit sig utanför Tibet . Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Xinhua har rapporterat att upploppen i Sichuanprovinsen stora skador på statliga byggnader och butiker.

Samtidigt har den militära närvaron i Tibet utökats och mer trupp har flyttats till området under det senaste dygnet. 24 ska ha arresterats och 170 av demonstranterna ska frivilligt ha överlämnat sig till polisen.

Lhasas vice-chefsåklagare Xie Yanjun har förklarat att förbrytarna kommer att "straffas strängeligen för att skydda lagens strikta tillämpning". Man menar att oroligheter har initierats, överlagts och planerat av externa element under ledning av Dalai Lama. Men regimen låter meddela att ordningen nu är återställd.

Det är skönt, för ingen vill att de här hemskheterna ska sätta käppar i hjulet för en sådan sportslig högtid som OS ändå är. Sport och politik är två skilda saker som inte ska beblandas. Som den Svenska olympiska kommitténs Stefan Lindeberg så fint uttryckte det i p3s Kvällspasset igår så är det så fint att människor kan mötas på samma arena trots alla meningsskildaktigheter. Och visst är de Olympiska Spelens grundtankar fina även de:

”Målet med Olympiaden är att framhäva sport överallt för att stödja mänsklighetens harmoniska utveckling där tanken är att uppmuntra etablerandet av ett fredligt samhälle och bevara mänsklig värdighet. Denna effekt bidrar till att den olympiska rörelsen, ensam eller i samarbete med andra organisationer och med sin förmåga, till handlingar som främjar fred” (Olympiska stadgarna, artikel 3)

”Att skydda individens värdighet är ett grundläggande krav för de Olympiska spelen” (IOC Etiska riktlinjer, ”A. Värdighet” del 1)

Så det är bra att Kina får ordning på situationen så att vi kan mötas på samma arena och koncentrera oss på det som verkligen spelar roll här i världen. Stavhopp till exempel.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: DN1 DN2 DN3 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 Sydsvenskan SR Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: