måndag 24 mars 2008

Tristessens lov

En gång i tiden var påsken en högtid med tvära kast där långfredagens lidande byttes mot glädjens budskap bara ett par dagar senare. Glädje för all del, men det som saknas idag är tristess.

Det är inte en återgång till det gamla eller en kristen resning som behövs. Tvärtom så ska vi för gudsskull inte skapa nya krav eller återväcka gamla som folk lyckats göra sig av med. Däremot skulle folk må bättre av att ha mer tråkigt. Tristess ger uttrymme för reflektion, något det helt uppenbart råder en stor brist på.

Stimulans och underhållning förföljer gemeneman och hindrar folk från att upptäcka och uppskatta det som vill på riktigt. Jakten på självförvekligande och saker gör det lätt att missa det väsentliga och kraven på karriär, iPhone och nytt badrum utklassar frihet, demokrati och förståelse i jämförelse. Inte minst bloggstatistiken övertygar, med bloggar om mode, kändisliv och fest på ständig topp 10. Stackars människor.

Den 1 april finns i alla fall en liten lucka. Världen stannar nämligen till på vissa ställen i fem minuter och Centralstationen i Stockholm är ett av dem, Gustav Adolfs Torg i Malmö ett annat. Stanna även till i på din ort. En paus är bra, men det är inte förrän man har riktigt jävla tråkigt som det börjar hända grejer. Det är dags för ytterligare ett initiativ. Ett som stänger ner verksamheten ett helt dygn eller en vecka, åtminstone.

Jöran Gemén

Intressant?
Media: SvD DN PåStan Metro
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: