måndag 10 mars 2008

Farligt att skylta med Jesus


Lördagen 1 mars publicerade Östgöta Correspondenten en artikel om att Linköpings kommun hade tagit ner en affisch för en punkfestival på Skylten i Linköping. Affischen visade en bild på en satansfigur som bajsar i huvudet på Jesus som hänger på ett kors. Med andra ord man får inte bajsa på Jesus i Linköping.


Anledningen var att: ”En affisch som har del av yttrandefriheten, har satts upp och sedan rivits ned av kommunens representanter.” Kommunen hade negligerat yttrandefroheten och sådant skall naturligtvis rapporteras i media. I samband med artikeln visade också Corren den censurerade bilden. Correns chefsredaktör Ola Sigvardsson argumenterade i text om skillnaden med att visa Jesusbilden i förhållande till Muhammedbilderna så här:


”Kristendomen är en majoritetsreligion i Sverige. Därmed är det rimligt att dess anhängare får finna sig i att den kritiseras och utmanas på ett betydligt mera drastiskt sätt än vad representanter för minoritetsreligioner ska behöva stå ut med”.


Emellertid var det vissa som onekligen hade andra tankar om det samma. Sigvardsson har, enligt dagens corre, fått ta emot en rad mordhot på sin telefonsvarare som denne fromme kristne till exampel:
”Hoppas du får en kniv i dig den närmaste veckan, om inte en människa gör det så kommer Jesus att skära strupen av dig.”

Naturligtvis i andan av Guds femte budord - Du skall icke dräpa.

Var det då rätt att kommunen gick in och tog ner affischen? Nej inte om man tittar i Sveriges grundlag under kapitlen om tryckfrihet och yttrandefrihet! Kan kristna se detta som ett hån mot Jesus, javisst! Men yttrandefrihet för med sig detta dilemma, vare sig man är kristen, muslim eller ateist.

Inga kommentarer: